Licenc / Liszensz

Egy licencszerződés egy mű felhasználásának feltételeit írja le.

Az eredetileg latin licencia szó az elmúlt évtizedekben német, illetve angol közvetítéssel került a köztudatba, ma a köznyelvben a szó az „engedély” értelemben használt, míg az iparjogvédelem területén továbbra is „licencia” formában használatos. (Előfordul pontatlan használati formája is, amikor az angolszász szövegkörnyezetből „engedély” helyett „jogként” fordítják le – azonban ez nem fedi a szó valós tartalmát).

Szerzői jogi értelemben a szerző bizonyos feltételekkel engedélyt adhat arra, hogy a művét mások használják. Erről szól az adott műre vonatkozó „License Agreement”, vagyis a licencszerződés. 

Ez azt írja elő, hogy bár a szerző marad a mű tulajdonosa, bizonyos emberek, például vevők, felhasználók stb. bizonyos feltételek mellett használhatják a művet, illetve annak másolatait, sokszorosított példányait.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 21.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!