ÁSZF / Általános szerződési feltételek / Felhasználási feltételek

Jogi szempontból minden egyes vásárláskor és minden egyes esetben, amikor valaki szolgáltatást vesz igénybe, szerződés jön létre a vevő és az eladó (szolgáltató) között. Ilyenkor nyilván életszerűtlen minden egyes alkalommal külön kifejezett megállapodást kötni, ugyanakkor a szolgáltatás vagy a vásárlás feltételeit valahogy mégis rögzíteni kell. Erre való az ÁSZF.

Az általános szerződési feltétel (ÁSZF) az a szerződéses kikötés, amelyet az alkalmazója több szerződés megkötése céljából, egyoldalúan előre meghatározott a másik fél közreműködése nélkül, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg. Az ÁSZF-fel tehát egy vállalkozás – a jogszabályok keretei között – lényegében azt rögzíti írásban, hogy milyen szabályok szerint szolgáltat. 

Gyakran előfordul, hogy a szolgáltatók a terjedelmes „apró betűs részként” megjelenő, hivatalos nyelven megfogalmazott ÁSZF legfontosabb szabályait külön „felhasználási feltételek” formájában olvasmányosabb, felhasználóbarátabb módon is hozzáférhetővé teszik a felhasználók számára. Ez segíthet abban, hogy a felhasználó tényleg tiszta képet kapjon a szolgáltatás/vásárlás legfontosabb feltételeiről és emiatt ne érje csalódás.  

Mivel az ÁSZF-nek az a lényege, hogy megtárgyalni nem szokás – azaz csupán elfogadni vagy elutasítani lehet – különösen fontos, hogy az ügyfelek/vásárlók az ÁSZF rendelkezéseit utólag is igazolható módon megismerhessék és egyértelműen elfogadják kötelezőnek magukra nézve. 

Maga az ÁSZF jogi értelemben nem kötelező kellék, de bizonyos esetekben – így jellemző módon egy webshop üzemeltetőjének is – gyakorlatilag kikerülhetetlen. Ráadásul egy vállalkozásnak nem elég csupán elkészítenie az ÁSZF-jét, arról is gondoskodnia kell, hogy ahhoz a vevői a lehető legkönnyebben hozzáférjenek. Ugyanez az oka annak, hogy a webes szolgáltatók vásárláskor általában külön nyilatkoztatják a vevőiket arról, hogy az ÁSZF-et magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 6.

Kapcsolódó témák


Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!