Webáruház / Webshop

A webáruház és a webshop olyan internetes felületek, amelyekre az eladók feltöltik az értékesíteni, a vevők pedig kiválasztják a megvásárolni kívánt árukat vagy szolgáltatásokat, döntenek az áru átvételének és fizetésének módjáról, majd az áru és az ellenértéke a vevő által kiválasztott módon gazdát cserél.

+

  • + Egyszerűen indítható.
  • + Bérelhető, ára a forgalomhoz igazodik.
  • + Nem igényel állandó jelenlétet.
  • + Nem igényel üzlethelyiséget (de raktárhelyiséget és logisztikát igen).
  • + Határon túl is elérhető.

  • - Meg kell szervezni a raktározást és a kiszállítást.
  • - Az érdeklődő a megrendelés előtt nem tudja kézbe venni a terméket.
  • - Kölcsönös bizalmat feltételez az eladó és vevő között.
  • - Jelentős adatvédelmi igény.
  • - Szigorú fogyasztóvédelmi szabályok érvényesülnek.

Lényegében bármilyen terméke van egy vállalkozásnak, webshopot létrehozni és elindítani egyszerűbb és kevésbé kockázatos, mint megnyitni egy fizikai boltot, hiszen nem kell üzlethelyiséget venni vagy bérelni, megteszi egy laptop, egy okostelefon és egy olcsó raktár is. Ráadásul a webshopot – megfelelő online marketing mellett - a neten bárki megtalálhatja, akár külföldről is.  

Webshopot nemcsak venni vagy fejleszteni lehet, hanem bérelni is, az egészen egyszerűtől a komplex webáruházakig. A webshop és a webáruház közötti különbségek meglehetősen elmosódtak, áruháznak inkább a sok termékkel foglakozó összetettebb oldalakat nevezzük. A bérleti díj a funkcionalitástól és az adott bolt forgalmától függ, és általában beleértik az áruk képeinek feltöltésére szolgáló, jellemzően egy felhőben elhelyezett tárhely használatát is. 

A webshop indítás másik nagy előnye, hogy nem kell hozzá engedélyeket beszerezni, de a kereskedelmi tevékenység indítását a székhely szerinti jegyzőnél be kell jelenteni. Fontos, hogy bizonyos – egyébként is engedélyhez kötött forgalmazású - termékek (robbanásveszélyes anyagok, egyes festékek, állatgyógyászati termékek, stb.) kizárólag hagyományos üzletben árusíthatók. 

A csomagolás után a környezetvédelmi termékdíjat a webshop esetében is meg kell fizetni.  Ha a webáruház végez adatkezelési tevékenységet – és a nyereményjátékok, hírlevelek vagy akár a számlázás miatt biztosan fog – akkor ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz kell bejelenteni. 

Ezen felül kötelező szerepeltetni a honlapon egy Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) elnevezésű dokumentumot, valamint egy Adatkezelési Szabályzatot. Ezekre találhatók testre szabható sablonok az interneten, de még biztosabb, ha egy szakjogász készíti el, ügyelve az aktuális jogszabályoknak való megfelelésre. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témák
Kapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!