Cset / Chat / Csevegés

A valós idejű szöveges üzenetküldést lehetővé tevő rendszerek a számítógépes hálózatok világában már az internet előtti időszakban is működtek. Utódaik fél évszázad múltán is a leggyakrabban használt szolgáltatások közé tartoznak.

Az internet hőskorának meghatározó platformja volt a privát és nyilvános, csoportos üzenetküldést is lehetővé tevő, szerverek sokaságán a mai napig futó, IRC (Internet Relay Chat), aminek első változatát 1988-ban készítette egy finn fejlesztő. 

Napjainkban a széles körben elterjedt csetszolgáltatások persze sokkal többet tudnak az ősöknél: általában alkalmasak emojik, képek, videók és hangüzenetek küldésére, hang- és videóhívásokra, gyakran több résztvevős videókonferenciák lebonyolítására is. 

Globálisan jelenleg a legnépszerűbb csetalkalmazás a Facebook-tulajdonban levő WhatsApp, a második a Facebook Messengere, a harmadik és a negyedik két kínai platform, a WeChat és a QQ Messenger volt, míg az ötödik helyre a Viber ért oda.

A csevegés emellett az olyan, elsősorban üzleti célokra optimalizált online meeting alkalmazásoknak is fontos járulékos funkciója, amilyen a Google Hangouts Meet, a Microsoft Teams vagy a Zoom. 

A Slack nevű, igen sikeres, a szervezeteken belüli kommunikációt és feladatmenedzsmentet támogató rendszer pedig – némi leegyszerűsítéssel élve – eleve nem más, mint egy jól testre szabható, fejlett felhasználókezelést lehetővé tevő csetszoftver.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!