Design / Formatervezés

Formatervezés, ipari formatervezés vagy design mindazon tevékenység, amely az iparilag előállított tárgyi világ formai-esztétikai kialakításával foglalkozik.

A formatervezés mint kifejezés a második világháború utáni időszakban alakult ki. A formatervezés ötvözi az esztétikát, formát, funkcionalitást, és innovatív módon kiemeli a tárgya egyedi tulajdonságait. A formatervezés fogalma kapcsolódik az építészethez az iparművészet más ágaihoz (bútorok, ékszerek, dísztárgyak, csomagolások stb.), ipari alkotások (autók, járművek, technikai eszközök, gépi berendezések) tervezéséhez.

Ha a design új és egyéni jelleggel rendelkezik, akkor jogi védelemben, azaz formatervezésiminta-oltalomban (designoltalomban) részesülhet. A magyarországi oltalom megszerzéséhez bejelentést kell benyújtani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH).

Az ipari formatervezés mára egy olyan stratégiai, problémamegoldó folyamat, ami ösztönzi az innovációt, üzleti sikert épít és hozzájárul az élet jobbá tételéhez innovatív termékeken, rendszereken, szolgáltatásokon és élményeken keresztül. Specializálódott ágai is léteznek, ilyen pl. a média design vagy a service design.

A design fogalmának széles körű értelmezésében a designt az emberközpontú innováció egyik tevékenységeként fogja fel, amelynek eredményeképpen az emberek által vágyott és általuk jól használható termékek és szolgáltatások születnek. A design szerepet kap az üzleti folyamatokban és metrikában (pl. hozzáadott érték vagy költségcsökkentés számítása). 

A design ma már önálló ágazatnak tekinthető, amelyben képzett szakemberek szakosodott, professzionális gazdasági tevékenységet végeznek, és egyben az üzleti és szervezeti növekedés legmagasabb szintű stratégiai eszköze is. A gazdasági előnyök biztosítása mellett a design a fenntartható és felelős magatartást is magáénak vallja, ezáltal hozzájárulva az innovatív társadalom és a jobb életminőség megteremtéséhez. 

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!