Európai szabadalom

Az európai szabadalom az Európai Szabadalmi Hivatal által lefolytatott vizsgálatot követően engedélyezett szabadalom, amely a kívánt államokban történő hatályosítás után lényegében egyenértékű az adott ország iparjogvédelmi hatósága által engedélyezett szabadalommal.

Az európai szabadalmak rendszerét a Müncheni Egyezmény hozta létre. Európai szabadalmi bejelentést közvetlenül az Európai Szabadalmi Hivatalnál (ESZH) vagy az SZTNH-nál lehet tenni.

Az ESZH – alaki vizsgálat és újdonságkutatás elvégzése után – érdemi vizsgálat keretében bírálja el a bejelentést a szabadalmazhatóság feltételei szempontjából. Kedvező eredmény esetén az ESZH a bejelentés tárgyára a bejelentésben megjelölt valamennyi ország területére kiterjedő európai szabadalmat ad. A bejelentésben az Európai Szabadalmi Szervezet 36 szerződő állama közül bármennyi megjelölhető.

Fontos kiemelni, hogy a megadott európai szabadalmat a bejelentésben megjelölt országokban külön eljárás keretében hatályosítani kell ahhoz, hogy az oltalom az egyes államokban ténylegesen fennálljon. A hatályosításhoz az adott országban alkalmazandó részletes szabályok szerint be kell nyújtani a műszaki leírás angol vagy nemzeti nyelvű fordítását.

Az egyes országokban hatályosított európai szabadalmak további sorsa lényegében azonos a nemzeti hivatalok által megadott nemzeti szabadalmakéval.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!