Szabadalom

Találmánynak hívjuk a termékre vagy eljárásra vonatkozó új műszaki megoldást; az azon fennálló jogi oltalom neve pedig szabadalom vagy szabadalmi oltalom.

Ahhoz, hogy egy találmányra szabadalmat kaphasson valaki, többek között szükséges, hogy a megoldás új, azaz más legyen, mint az addig ismertté vált megoldások, valamint feltalálói tevékenységen alapuljon, azaz ne következzen nyilvánvaló módon az ismert megoldásokból. További feltétel, hogy a megoldás iparilag alkalmazható, vagyis a legtágabban véve műszaki jellegű legyen. Nem szerezhető oltalom például egy ötletre, üzletviteli eljárásra vagy önmagában egy szoftverre

A szabadalmi oltalom meghatározott földrajzi területre és húsz évre szól, amelyet követően a találmány közkinccsé válik. Fontos, hogy a magyar szabadalmi bejelentés és megadott szabadalom csak Magyarország területére biztosít oltalmat. 

Ha európai szinten szükséges a találmány oltalmazása, érdemes igénybe venni az európai szabadalmat, amelyet – angol, német vagy francia nyelven lefolytatott – egységes eljárásban az Európai Szabadalmi Hivatal ad meg. A megadott európai szabadalmat az európai bejelentésben megjelölt országokban külön eljárás keretében hatályosítani kell ahhoz, hogy az oltalom az egyes államokban ténylegesen fennálljon.

A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van arra, hogy a találmányt hasznosítsa vagy arra másnak engedélyt adjon. Ha valaki a megoldást engedély nélkül hasznosítja, azzal szemben csak érvényes szabadalmi oltalom, illetve – a szabadalmi bejelentés közzétételét követően, de még a szabadalom megadása előtt – ideiglenes oltalom alapján léphetünk fel. 

Az oltalom megszerzéséhez bejelentést kell tenni az SZTNH-nál. A szabadalmi bejelentésben mások számára is érthető módon fel kell tárni, azaz ismertetni kell a megoldás teljes műszaki tartalmát. Az SZTNH eljárása során egyebek mellett vizsgálja az újdonság és a feltalálói tevékenység meglétét, és engedélyezés esetén okiratot ad ki a szabadalom megadásáról.

Valamely tárgy innovatív kialakításának, szerkezetének vagy részei elrendezésének oltalmára a szabadalomnál egyszerűbb oltalmat biztosíthat a használati minta.

Utoljára szerkesztve: 2023. október 24.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!