Mutatószámok / Jellemzők

Egy cég működésének elemzésekor szerencsére nem csak a megérzésekre hagyatkozhatunk, az esetleges működési problémák, lehetőségek, kockázatok feltárását segítik a különböző jellemzők és mutatószámok.

Egy cég életében nagyon fontosak a stratégia célkitűzései és az alapfolyamatok, mint például a termelés, az értékesítés és az árbevétel alakulása. Ezek azonban csak akkor érnek valamit, ha mérhető teljesítményt nyújtanak, és nem csupán megérzések vagy ködös megfogalmazások mentén alakulnak a folyamatok. 

Számtalan, a vállalkozások működését, eredményességét mérő mutatószám létezik a világban, ezek megértéséhez azonban ismernünk kell egy cégre jellemző alapadatok jelentését is: hogyan és milyen módon csoportosíthatók a céges költségek, pontosan mit jelentenek a mérleg- és az eredménykimutatás főbb sorai.

A céges adatok alapján számított mutatószámok egy része kifejezetten egy cég eredményességét vizsgálja, pl. ilyen, a cégek nyereségességét az adózási környezettől függetlenítő és összehasonlíthatóvá tevő EBIT (Earnings before interest, taxes – magyarul: kamatok és adók levonása előtti eredmény) vagy az értékcsökkenést is figyelembe vevő EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization – magyarul: kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény). 

Egy vállalat jövedelmezőségét mutatják az eszközarányos (ROA – return on assets) vagy tőkearányos (ROE – return on equity) megtérülési mutatók, melyek a teljes vállalati vagyont vagy a saját tőkét és a nettó eredményt hasonlítják össze. Ha egy konkrét beruházás a kérdés, akkor a ROI (Return of Investment) mutató a legegyszerűbb megoldás, ami a befektetett pénz és az ebből eredő bevétel viszonyát írja le.

Vannak olyan mutatószámok, melyek azt vizsgálják, hogy milyen biztonsággal képes egy cég a kötelezettségeit teljesíteni – ezek általában a likviditással kapcsolatos különböző mutatók, így a likviditási ráta, mely a forgóeszközök és a rövid lejáratú források aránya, vagy a likviditási gyorsráta, mely a forgóeszközök közül csak a likvid eszközöket (pénz, a likvid értékpapírok és a vevők tartozásai) veszi figyelembe.

És persze alkothatunk magunknak is különböző teljesítménymutatókat, amelyeket akár az egész cégre, egyes folyamatokra vagy akár projektek előhaladásának mérésére is kidolgozhatunk – ugyanakkor ezek esetében fontos, hogy egy rosszul kidolgozott mutatószám félrevezető eredményekre vezet, melyekből rossz következtetésekre juthatunk csak.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 7.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!