ROA / Return on assets / Eszközarányos megtérülés

A ROA vagy tőkearányos megtérülés egy gyakorta használt jövedelmezőségi mutató, amely azt vizsgálja, hogy a teljes átlagos eszközállományhoz képest mekkora adózott eredményt ért el a vállalkozás.

ROA=ADÓZOTT EREDMÉNY/ESZKÖZÁLLOMÁNY

Az eszközarányos megtérülés vagy angolul a return on assets (ROA) az a mutató, amely a teljes vállalati vagyont és a nettó eredményt hasonlítja össze. Hasonló a tőkearányos megtérüléshez (ROE), de amíg ott a saját tőkéhez viszonyítják az eredményt, addig a ROA a teljes vállalati eszközállományhoz, vagyis a vállalat vagyonához. Ez a jövedelmezőségi mutató tehát azt mutatja meg, hogy az eszközökkel való gazdálkodással milyen eredményt tudott elérni a vállalkozás. 

A ROA úgy jön ki, hogy az adózott eredményt elosztják a teljes átlagos eszközállománnyal, és így kapnak egy százalékos mutatószámot. Az átlagolás azért kell az eszközállomány számbavételénél, mert az is változik év közben, márpedig a ROA egy időszakra, jellemzően egy évre vonatkozik. Vagyis egyéves átlagos eszközállománnyal kell számolnunk. 

A ROA és a hasonló mutatók nem vállalkoznak arra, hogy a számok mögötti állapotot, okokat feltárják. Arra jók, hogy összehasonlíthatóvá teszik az egyes cégek eredményességét. Ezzel jól fel lehet mérni egy vállalkozás hatékonyságát, például ha valaki meg akarja venni azt, de fontos visszajelzés a vezetőségnek is, akik ebből lemérhetik, hogy az adott cég hogyan sáfárkodik a rábízott vagyonnal. 

Az összehasonlíthatóság azonban nem vég nélküli: nem érdemes ezeket a számokat teljesen eltérő ágazatokban tevékenykedő vállalkozásoknál összevetni. Egy kereskedelemben utazó cég, egy kreatívipari vállalkozás vagy egy állattenyésztő gazdaság mutatói teljesen eltérnek, és el is fognak térni mindig. Az összehasonlítás tehát inkább a versenytársakkal, a hasonló cégekkel szemben érvényes, ott már beszédesen jelzik a számok, hogy ki teljesít jobban. 

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 25.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!