Pénzügyi terv

A pénzügyi terv arról szól, hogy egy vállalkozás milyen finanszírozási környezetben és gazdaságosan működik-e majd. Így előjelzi azt is, hogy mekkora bevételre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozás középtávon is nyereséges és pénzügyileg stabil legyen.

+

  • + Minden vállalkozásnak szüksége van pénzügyi tervre a biztonságos működéshez.
  • + Ha eltérések mutatkoznak a pénzügyi tervtől, a tényleges bevételek és kiadások alapján be tudunk avatkozni a folyamatokba, ha szükséges.

  • - Fontos, hogy megbízható adatokkal dolgozzunk, a nem megfelelő adatokkal saját magunkat is becsapjuk.

A pénzügyi terv általában az üzleti terv része, de önállóan is készíthető. Tartalma és kidolgozottsága attól függ, hogy mekkora cégnél, milyen célból és kiknek készül. A pénzügyi terv nemcsak egy Excel, szöveges magyarázatok is tartoznak hozzá, még akkor is, ha belső használatra készül. Ezekből tudható, hogy hogyan, milyen adatokból számoltunk és miért. Így könnyebben ellenőrizhető saját magunk és bármilyen külső olvasó számára is, hogy helyesen számoltunk és gondolkodtunk-e.

Pénzügyi tervre szükségük van az induló vállalkozásoknak, de a működőknek is az évi rendes tervezésen túl hitelfelvételkor, befektetők keresésekor, tulajdonosváltáskor, új termék vagy szolgáltatás bevezetésekor, illetve abban az örömteli helyzetben is, ha hirtelen komolyabb növekedésnek indul a cég.

A pénzügyi tervezés első lépéseként össze kell gyűjteni minden lehetséges és szükséges adatot, minden lehetséges költséget, kiadást és bevételt, és azok esedékességét is. Nagyon fontos, hogy reálisan ítéljük meg, milyen bevételekre és ehhez társíthatóan milyen költségekre számíthat a vállalkozás. Milyen forrásokra van szükség, van-e szükség hitelfelvételre, ha igen, azt milyen ütemezésben kell visszafizetni? Milyen beruházásokra van szükség a vállalkozás indításához vagy működtetéséhez? Ennek meghatározásához adott esetben beruházási tervet is kell készítenünk. 

A pénzügyi terv szükségszerűen tartalmaz egy cash-flow-tervet is, amiből látható, hogy egy adott pillanatban a vállalkozásnak mennyi pénze van, illetve hogy adott időszakon belül mennyi pénzt költhet el úgy, hogy ne veszélyeztesse a cég biztonságos működését. 

A pénzügyi terv része a tervezés időtartamára elkészített mérleg és az eredménykimutatás is. A mérleg mutatja meg, hogy adott időpontban milyen finanszírozási forrásokból milyen vagyona van a vállalkozásnak; az eredmény pedig megmondja, hogy milyen mértékben nyereséges vagy veszteséges a vállalkozás.

A jó pénzügyi terv a feldolgozott adatok alapján egyértelműen megmutatja, hogy a befektetett tőke mikor térül meg, azaz a vállalkozás mikortól nyereséges és pénzügyileg stabil. 

Mint minden terv, a pénzügyi terv is alkalmas arra, hogy ellenőrizzük önmagunkat. Ha bármilyen téren érdemi eltérés mutatkozik a tényleges folyamatok és az előzetesen elkészített pénzügyi terv között, akkor meg kell tudni magyarázni az eltérés okát. Csak ha ezt érdemben is meg tudjuk tenni, akkor leszünk képesek arra, hogy hatékonyan beavatkozzunk a folyamatokba, kihasználjuk erősségeinket és megszüntessük gyengeségeinket.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 7.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!