Adószám

Az adószám az adóhatóság által kiállított azonosító szám, lényegében a gazdálkodó szervezetek adóügyi ujjlenyomata. Az esetleg több, hasonló elnevezésű vállalkozás között ez azonosítja egyértelműen a céget az adóhatóság előtt; nem véletlenül kell beírni annyi helyre.

Az adószám egy olyan azonosítószám, amelyet az adóhatóság bocsát ki a gazdálkodó szervezeteknek és egyéni vállalkozóknak azért, hogy e számmal azonosítsa őket. A sok hasonló nevű cég, az átalakuló, nevet változtató, összeolvadó vállalkozás közepette ez egyértelműen azonosítja a céget az adóhatóság, de akár más intézmény előtt is. 

Fontos, hogy az adószám más, mint az adóazonosító jel, vagy épp a cégjegyzékszám. Az adószámot cégek, gazdálkodó szervezetek vagy vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyek kapják, míg az adóazonosító jelet minden magyar magánszemély - ma már minden újszülött is - megkapja, illetve néha külföldiek is. Szintén nem keverendő össze a közösségi adószámmal, amely az EU-ban tudja adóügyekben azonosítani a vállalkozást. Mindig figyeljünk, hogy ne keverjük össze ezt a hármat, mert abból nagy adminisztrációs galiba lehet!

A cég adószáma arról is árulkodik, hogy milyen maga a vállalkozás. Az adószám 11 számjegyű, és így néz ki:

12345678-x-yy

Ebben az első nyolc számjegy lényegében a céget azonosítja, az x egy áfakód, az yy pedig területileg sorolja be a céget aszerint, hogy hol van a székhelye. A legtöbb cégnél az x valószínűleg 2 lesz, ez azt jelenti, hogy a cég általános szabályok szerint adózik, de ha ez a szám pl. 1-es, akkor az adóalany alanyi áfamentes. Persze van még néhány más lehetőség is, de ezekkel valószínűleg nem lesz dolgunk, legfeljebb a könyvelőnknek. Ha mégis részletesebben kellene mindez, itt található egy jó leírás erről

Adószám nélkül elvben egyetlen gazdálkodó szervezet sem működhet. Ezért is van gond, ha az adóhatóság felfüggeszti egy cég adószámát. Ez általában akkor történik meg, ha valamiért joggal hiszi azt az adóhatóság, hogy a cég fantomcég, amely valós tevékenységet nem végez. Ilyen például, ha a székhelyén elérhetetlen, vagy például nincs kiírva a cég neve, nem veszi át senki a hivatalos leveleket, nem nyitnak ajtót stb. 

Egy komoly gyárnál, ahol nagy sürgés-forgás van, ez persze nem kérdés, de sok olyan kicsi vállalkozás van, amely lényegében a tulajdonosból és egy laptopból áll. Még ezeknek is kell azonban egy olyan székhely, ahol valaki átveszi a leveleket, van postaláda, és azon fel van tüntetve a cég neve. Érdemes ezekre az apróságokra odafigyelni, ha ugyanis ezeket elmulasztjuk, az adóhatóság éppúgy felfüggeszti az adószámot, mintha nem adnánk be bevallást vagy nem fizetnénk.

Utoljára szerkesztve: 2022. július 7.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!