Böngésző

A böngésző (angolul: browser) az a szoftver, aminek segítségével hozzáférünk a világhálón (world wide web) elhelyezett mindenféle tartalmakhoz, sok esetben pedig mindenféle műveleteket is végezhetünk velünk.

A böngészők – mint a Google Chrome, a Firefox, a Microsoft Edge vagy a Safari – az információs társadalom reflektorfénybe ritkán kerülő, de nélkülözhetetlen alkatrészei. Ezekkel a szoftverekkel érhetjük el az interneten megtalálható erőforrások (szövegek, képek, mozgóképek, zenék, adatbázisok, interaktív felületek) nagy részét. 

A mai, korszerű böngészőkben számtalan olyan funkció tökéletesen megvalósítható, amihez korábban külön számítógépes program telepítésére volt szükség: szövegszerkesztés, képszerkesztés, táblázatkezelés, videókonferencia, tanítás és tanulás, és így tovább. A felhasználói beállítások és a további képességeket nyújtó pluginek révén mindenki testre szabhatja az általa használt böngészőt. 

Napjaink messze legnépszerűbb böngészője a Chrome: az asztali számítógépeket, táblagépeket és okostelefonokat összesítve a felhasználók túlnyomó többsége ezt részesíti előnyben, a Chrome-t messze lemaradva követi az Apple Safari programja és a Firefox.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!