Cégbíróság

A cégbíróság az a szervezet, amely a vállalkozások alaki törvényességét vizsgálja.

A cégbíróság feladata a gazdasági társaságok alaki törvényességének vizsgálata. Ez alapvetően két tevékenységet takar. Statikus vizsgálatnak nevezzük, amikor a cégbíróság ellenőrzi, hogy egy vállalkozás bejegyezhető-e. Ilyenkor azt nézik, hogy a társasági szerződés és a többi szükséges okirat rendben van-e. Ha igen, bejegyzik a céget, és megkapja a cégjegyzékszámot. Ha valami nem stimmel, akkor a cégbíróság megtagadja a bejegyzést, javításra, hiánypótlásra szólít fel.   

A dinamikus ellenőrzés során a cég határozatait vizsgálják, ugyancsak abból a szempontból, hogy megfelelnek-e az előírásoknak. Ha ezekkel valami baj van, akkor a cégbíróság írásos figyelmeztetésben részesíthet, pénzbüntetést szabhat ki, felfüggesztheti az adott határozatot, új határozatra kötelezhet. Ennél is súlyosabb esetben a cégbíróság összehívhatja az adott vállalkozás vezetését, elrendelheti a szabálysértő tevékenység felfüggesztését, vagy akár el is tilthatja a céget a működéstől. 

Ez utóbbinak többféle módja van, az azonnali törlés, a kényszer-végelszámolás vagy a felszámolás. Hogy melyikről dönt a cégbíróság, az alapvetően annak függvénye, hogy vannak-e a cégnek hitelezői, és lehet-e a cégben akkora vagyon, hogy abból a hitelezőket valamilyen szinten ki lehet elégíteni. 

Ha nincs adóssága a cégnek vagy erről nem értesül a cégbíróság, akkor dönthet az azonnali megszüntetés mellett. Ha van ismert adósság, de nincs remény arra, hogy azt legalább részben rendezni lehessen a cég vagyonából, akkor a kényszer-végelszámolást rendeli el. Ha van vagyon, amely fedezheti a tartozások egy részét, akkor felszámolást rendel el, és kijelöl egy felszámolót, akinek az a feladata, hogy a vagyonból meghatározott módon megpróbálja rendezni a hiteleket

A cégbíróság mindemellett gondoskodik arról, hogy a cégek adatai, határozatai és a nála bejelentett változások bekerüljenek a cégjegyzékbe, és ezáltal betekinthetővé váljanak akár az elektronikus cégadatbázisokban is.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!