E-személyi / Elektronikus személyi igazolvány / eSzemélyi

Az eSzemélyi a személyazonosítás olyan új formája, amely a korábbi „füzet” formátumú igazolvány formátumot egy csippel is ellátott plasztikkártyával váltotta fel, számos új szolgáltatást is biztosítva a korábban egyfunkciós dokumentum mellé.

A korábbi papír alapú igazolvány helyett ma már csak elektronikus személyi igazolványt igényelhetünk, ha meg kell újítanunk személyinket. 

A hagyományos, tehát azonosítási funkció mellett az eSzemélyi rendelkezik:

  • ePASS (elektronikus úti okmány) funkcióval, amivel az útlevél szerepét veheti át meghatározott esetekben. Fontos, hogy ez a funkció nem váltja ki az útlevelet, hanem annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt;
  • e-azonosítás funkcióval, azaz olyan személyes adatok (taj és adóazonosító jel) „előhívása” válik így lehetővé, amelyek egy-egy adott ügyintézéshez szükségesek;
  • e-aláírás funkcióval;
  • és több helyen közösségi közlekedési szolgáltatások igénybevételére is alkalmas.

Az eSzemélyi igazolványt, amelynek segítségével a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen azonosítani is tudjuk magunkat (sőt személyes megjelenés nélkül Ügyfélkaput is igényelhetünk), bármely kormányablakban vagy okmányirodában igényelhetjük. 

Az igénylés alapvetően illetékmentes, de ha a jogszabályi feltételek egyikének sem felelnénk meg, 3000 Ft-os eljárási illeték fejében kaphatjuk meg új igazolványunkat. A dokumentum érvényessége alapvetően életkorfüggő, de 18 és 65 év között 6 év.

Az állandó személyazonosító igazolvány kiadására irányuló eljárás ügyintézési határideje 8 nap, azt át lehet venni az igénylés helyén, de kérhetjük azt is, hogy postázzák azt ki számunkra.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!