Értesítési-eltávolítási eljárás

Ha szerzői jogainkat internetes közléssel sértik meg, úgy a legegyszerűbb az adott honlap tárhelyszolgáltatójához fordulni egy értesítési-eltávolítási eljárás keretében.

Az értesítési-eltávolítási eljárás egy internetes szerzői jogsértés elleni speciális eszköz, melynek keretében akkor az érintett internet-szolgáltatóval javasolt kapcsolatba lépni. Az értesítési-eltávolítási eljárás keretében ugyanis rövid úton elérhető, hogy a jogsértő tartalomhoz való hozzáférés megszűnjön. 

Az eljárás főbb elemei az alábbiak:

  • a jogosult a jogsértés észlelésekor teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt értesítést küld a tárhely-szolgáltatónak, amelyben pontosan meghatározza, hogy az eltávolítás kérelme milyen szerzői jogokat sértő információra irányul;
  • a szolgáltató ezt követően 12 órán belül köteles megszüntetni a hozzáférést a jogsértő tartalomhoz - erről 3 napon belül értesítve a tartalomszolgáltatót, aki ezzel kapcsolatban kifogással élhet (azaz, hogy szerinte az általa feltett tartalom nem volt jogsértő);
  • a kifogás alapján a tárhely-szolgáltatónak a tartalom visszahelyezéséről kell rendelkeznie;
  • a jogosult a visszatételről szóló tájékoztatás átvételétől számított 10 munkanapon belül polgári eljárást indíthat, illetve büntető feljelentést tehet.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!