UI/UX design

Ahogy bonyolódnak a digitális eszközök, termékek, úgy kap egyre nagyobb teret a tervezésben a használhatóság és a felhasználási élmény tervezhetősége.

Az UI – azaz angol eredetiben user interface design, magyarul kb. egy felhasználói felület tervezése – egy digitális felület grafikus megjelenésének tervezése. A tervezés célja nem csupán az, hogy maga a felület minél szebb legyen: alapvető kihívása, hogy a design a felhasználó számára minél kényelmesebb, otthonosabb legyen annak használata, a navigációs megoldások által kínált egyes bejárási utak, majd a tartalom elérése és használata.

Az UI nem csupán a weboldalak, applikációk esetében fontos, számtalan más képernyővel bíró eszköz (a tv-től a különböző automatákon keresztül a mobiltelefonokig) használatát és könnyű használhatóságát befolyásolja az alkalmazott grafikus tervezés.

A használhatóság (usability) fogalmával meg is érkeztünk az UX – azaz user experience design – fogalmához, magyarul a felhasználói élmény megtervezéséhez, ami már egy jóval bővebb területet jelöl, hiszen ismerni kell hozzá a várható felhasználót is. Érdeklődési körét, szokásait, eddigi jó vagy rossz tapasztalatait – azaz számos olyan jellemzőt, amire többek között a piackutatás, vagy épp egy jó marketingterv adhat választ. 

Ha tudjuk, milyen a majdani felhasználó, akkor már azt is sejthetjük, milyen csatornákon, milyen tartalmakkal, milyen megoldásokkal (lásd UI) tudjuk majd őt jól kiszolgálni: ezek elemzése és megtervezése az UX feladata.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 7.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!