Spoofing

A spoofing (álcázás, átejtés) kifejezés a kommunikáció, elsősorban az internet világában használt olyan rosszindulatú technikák gyűjtőneve, amelyekben a megcélzott felhasználót egy hasznosnak, ártalmatlannak látszó, ám valójában kártékony megkereséssel vagy eszközzel tévesztik meg.

A spoofing technikák közé tartoznak a magukat hasznos, gyakran éppen az informatikai rendszerek védelmét szolgáló szoftvernek álcázó, valójában például a felhasználó személyes adatait gyűjtő spyware-ek, a látszólag a felhasználó kedvenc webáruházától, internetszolgáltatójától vagy éppen a PayPaltól érkező e-mailek, amelyek jelszóadatok megadását kérik egy ugyancsak legitimnek álcázott felületen (ez az úgynevezett phishing). 

A spoofingnak léteznek fejlett technológiát nem igénylő változatai (amikor például a bankja nevében kap csaló telefonhívást az áldozat), és olyan válfajai is, amelyekben bizonyos, az interneten jelen levő számítógépek más számítógépeket tévesztenek meg (ilyen a hálózati azonosító, az IP-cím spoofolása).

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!