Korlátolt felelősségű társaság / Kft.

A korlátolt felelősségű társaság vagy kft. egy jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, amely épp a korlátozott felelősség miatt népszerű és kedvező cégforma a kis cégektől az egészen nagyokig.

+

  • + Korlátozott a tagok anyagi felelőssége.

  • - Alapítása, működtetése drágább és bonyolultabb.

A korlátolt felelősségű társaság vagy kft. egy rendkívül elterjedt vállalkozási forma, amelynek létrehozásakor magánszemélyek közösen egy önálló jogi személyiséggel rendelkező céget alapítanak. Általában kis- és középvállalkozások kedvelt vállalkozási formája a kft., bár némelyik annyira nagyra nő, hogy szinte már nagyvállalatnak számít.

A neve onnan ered, hogy a társaság tagjai – az egyéni vállalkozókkal vagy a betéti társaságok beltagjaival szemben – csupán a betett vagyonuk erejéig felelősek a cég döntéseiért, a magánvagyonukkal nem. Ez alapvetően igaz az ügyvezetőre is, de kirívó esetekben, amennyiben szándékosan okoz kárt a hitelezőknek, akkor ő a magánvagyonával is felel. 

A kft. akár 1 fővel is alapítható, de több tagja is lehet. Kft. esetén a szükséges minimális alaptőke 3 millió forint (régebben ennél alacsonyabb volt, de mára a régebbi cégeket is tőkeemelésre kötelezték). Kft. alapításához ügyvéd által készített társasági szerződés kell.

Az alaptőke lehet készpénz és ún. tárgyi apport. Apportként a cég rendelkezésére lehet bocsátani bármilyen olyan eszközt, ami a későbbiekben a vállalkozás működéséhez szükséges. Így számítógépet, autót, ingatlant, de akár szoftvert vagy egy találmányt, szabadalmat is. Ezt a 3 millió forintot ráadásul nem szükséges alapításkor azonnal a cég rendelkezésére bocsátani, a társasági szerződésben azonban az alapító(k)nak nyilatkozniuk kell, hogy ezt mennyi időn belül vállalják. 

A kft.-re ugyanakkor az egyszerűbb vállalkozási formáknál szigorúbb előírások vonatkoznak. Köteles legalább egy ügyvezetőt kiállítani a társaság, aki(k) a cég nevében eljárhat(nak), ez a cégforma már kettős könyvelés vezetésére kötelezett, és más adminisztrációs előírásokat is követniük kell. Ez azt is jelenti, hogy itt már nem lehet megspórolni a könyvelőt, igaz, nem is érdemes. Relatíve bonyolult és szigorú adminisztráció jár a kft. létrehozásával, ezt már profikra kell bízni. 

A kissé bonyolultabb adminisztráció mellé ugyanakkor előnyök is tartoznak. A kft. jól kitalált cégforma, könnyen viseli a növekedést, a tevékenységek bővülését, és mivel elkülönült vagyona van, simább úton győzheti meg a bankokat, hogy egy-egy beruházáshoz adjanak hitelt

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!