Állásinterjú

Az állásinterjú egy beszélgetés az előzetesen kiválasztott jelölttel, melynek elsődleges célja, hogy a legfontosabb tapasztalatok, készségek és képességek meglétéről meg tudjunk győződni.

Céget alapítunk vagy növekszik vállalkozásunk: mindenképpen új munkatársakra lehet szükségünk. Ehhez a céges HR részeként elkészült követelményprofilok alapján a toborzásra jelentkezők első szűrését követően a kiválasztott jelöltekkel állásinterjúkat is le kell folytatnunk. 

Az interjú egy olyan hosszabb beszélgetés, ahol a jelölttel pontosíthatjuk az előzetesen egymásról szerzett információkat, láthatjuk egymást, még ha online csatornán keresztül is: ez egy fontos és kikerülhetetlen lépése annak, hogy személyes benyomást is szerezhessünk egymásról. 

A beszélgetés célja, hogy az adott munkakörben szükséges legfontosabb tapasztalatok, kompetenciák, készségek és képességek meglétéről meggyőződhessünk. Ugyanakkor bátran lehet a megérzésekre is hallgatni: ha egy hullámhosszon vannak a beszélgetők, az gyakran fontosabb, mint valamilyen hiányzó tapasztalat. Nem szabad elfelejteni, hogy végeredményben nem egy önéletrajzzal dolgozunk majd együtt, hanem egy hús-vér emberrel, akivel fontos, hogy emberként is kölcsönösen el tudjuk egymást fogadni, értsük egymást.

Az interjú lehet személyes találkozó, de növekszik az online lebonyolított állásinterjúk száma is. Az online interjú mindenképpen egy különleges helyzet, másként halljuk, látjuk egymást, nem biztos, hogy a legjobb beállítással a legkedvezőbb képi, hangi benyomásokat tudjuk tenni. 

Mások az időkeretek, így az optimális körülmények megszervezése ilyenkor is legalább olyan fontos, mint egy személyes találkozásnál. Érdemes előre egyeztetni és kipróbálni az eszközeinket, hogy ne azzal menjen az idő, hogy a hangot, a képet vagy a sávszélességet keresgéljük. 

Fontos, hogy nyugodt körülmények között, kettesben tudjunk beszélni, mégis ha a home office üzemmód miatt egy gyerek, egy háziállat véletlenül bezavar, ne ezen időzzünk, ne hagyjuk kizökkenteni magunkat a beszélgetésből. Egy első találkozásnál még kölcsönösen keveset tudunk a másikról, nehéz kiszámítani, ki, mennyire vesz könnyen egy ilyen helyzetet, és bár a stresszes helyzetre való reagálás is információt adhat, jobb mégis nyugalomra törekedni.

Az interjú végén mindenképp ki kell térni a pályázó anyagi elvárásaira is, a továbblépés szempontjából fontos, hogy mielőbb kiderüljön, mennyire találkoznak az elképzeléseink a javadalmazást illetően.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!